Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από διάφορες δουλειές μέχρι να βρουν τη δουλειά που τους ταιριάζει και τους ικανοποιεί. Αλλά πόσο καιρό μένουν σε μια δουλειά πριν αποφασίσουν να τα μαζέψουν και να ετοιμαστούν για την επόμενη;
Κάποτε οι άνθρωποι έμειναν στην ίδια δουλειά για δεκαετίες, αλλά στις μέρες μας αυτό δεν υφίσταται! Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο βοήθησαν τους εργαζομένους να αλλάζουν πολύ συχνά δουλειά αναζητώντας καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, με περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης και με υψηλότερους μισθούς.
Έχοντας αυτό κατά νου, μήπως και εσείς αλλάζετε πολύ συχνά δουλειά;
Μόλις βρήκες τη νέα σου δουλειά και θέλεις να παραιτηθείς;
Υπομονή! Μην βιάζεσαι! Είσαι ακόμη σε διαδικασία εκπαίδευσης. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορέσεις να ενσωματωθείς στην ομάδα, να γίνεις αποδεκτός από τους συναδέλφους, και τους προϊσταμένους. Απαιτούνται μεθοδικές κινήσεις και προσεκτικός σχεδιασμός, ακριβώς όπως στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.
Στην αρχή προσπάθησε :
-να γνωρίσεις τους συναδέλφους!Θα πρέπει να επιδιώξεις να γνωρίσεις όλους τους συναδέλφους. Να μιλήσεις μαζί τους, να παρουσιάσεις τον εαυτό σου επικεντρωμένος στο επαγγελματικό σου ιστορικό, που έχεις δουλέψει,: σε ποια εταιρεία ήσουν πριν και ποιος είναι ο νέος ρόλος που αναλαμβάνεις.
-να γνωρίσεις την εταιρεία
Παράλληλα, είναι καλό να πάρεις λεπτομερείς πληροφορίες για τη δομή και την κουλτούρα της εταιρείας, τις συνήθειες των εργαζομένων και το στυλ με το οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους
-και να μάθεις την δουλειά.
Οι εργοδότες εκτιμούν τη διάθεση για διαρκή εκπαίδευση και μάθηση. Συχνά, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις ως προς το αντικείμενο της εργασίας τους, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ανεπαρκείς για τον ρόλο που ανέλαβαν. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα! Αυτή η στάση είναι πιθανό να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση στον εργοδότη σου, καθώς μπορεί να σε οδηγήσει σε λανθασμένες ενέργειες λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Μη διστάζεις να θέτεις διαρκώς ερωτήσεις!
Σύμφωνα με έρευνες για να εδραιωθείς σε μια δουλειά πρέπει να περάσουν 2 με 3 χρόνια.
Και ενώ έχεις εδραιωθεί στην δουλειά, θέλεις να παραιτηθείς!
Οι κύριοι λόγοι που οι άνθρωποι παρατάνε τις δουλείες τους είναι:
- Δεν υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης
- Κακό εργασιακό περιβάλλον
- Επιθυμία για αλλαγή καριέρας
Όλοι έχουμε τις κακές μέρες μας στη δουλειά, πριν πάρεις όμως την απόφαση να παραιτηθείς η καλύτερη τακτική είναι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την κατάσταση και να απαντήσεις με ηρεμία στις ακόλουθες ερωτήσεις:
#1 Γιατί θέλεις να παραιτηθείς;
Έχεις αναγνωρίσει τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να φύγεις; Είναι η ίδια η δουλειά ή ίσως κάποιος από τους συναδέλφους; Προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα για να βρεις το κακό από την ρίζα και έπειτα με την κατάλληλη δράση ενδεχομένως να βρεις και την λύση
Αν το αίσθημα «πνιγμού» είναι γενικό και δεν μπορείς να το προσδιορίσεις με ακρίβεια, ξεκίνα να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις κάθε ημέρα πως νιώθεις. Αυτό θα μπορέσει να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει δυστυχισμένο.
#2 Πόσο καιρό νιώθεις έτσι;
Είναι μήνες, χρόνια ή οι πρόσφατες ημέρες; Προκειμένου να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τη σωστή απόφαση, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται απλά για κάποια κακή χρονική περίοδο.
Είναι απολύτως αναμενόμενο να νιώθεις κατά διαστήματα μπουχτισμένος με τη δουλειά σου, αλλά προσπάθησε να μην αφήσεις τα συναισθήματά σου να σε καταβάλλουν. Αν νιώθεις κάποια αβεβαιότητα, τότε κάνε υπομονή μερικές εβδομάδες προκειμένου να είσαι βέβαιος ότι δεν θα πάρεις κάποια απόφαση που θα μετανιώσεις.
#3 Η κατάσταση επηρεάζει τη ζωή σου;
Αν νιώθεις ότι κουβαλάς τη δουλειά σου στο σπίτι κάθε απόγευμα και αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει την προσωπική σου ζωή, χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις. Μην αφήσεις τα εργασιακά σου προβλήματα να επηρεάσουν την προσωπική σου ευεξία. Είναι σημαντικό να είσαι ικανοποιημένος και στη δουλειά και στο σπίτι.
Αν βλέπεις ότι η δουλειά σου επηρεάζει και εσένα και τους κοντινούς σου και έχεις κάνει ότι μπορούσες για να βελτιώσεις την κατάσταση, τότε είναι καιρός να προχωρήσεις
#4 Τι θες από την επόμενη εργασία σου;
Υπάρχει κάτι που σου αρέσει ιδιαίτερα στην τρέχουσα θέση εργασίας σου; Κάτι που σίγουρα δεν θες να ξανακάνεις; Αν ναι, συνυπολόγισε αυτούς τους παράγοντες στη νέα σου αναζήτηση εργασίας.
Μελέτησε τις απαιτήσεις σε κάθε αγγελία προκειμένου να βεβαιωθείς ότι είναι κοντά σε αυτά που σε ενδιαφέρουν. Αν λοιπόν η εταιρία στην οποία εργάζεσαι τώρα δεν μπορεί να σου προσφέρει καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή κάποια αλλαγή, τότε είναι ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα!
Τελική σκέψη
Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό. Οι καριέρες δεν πηγαίνουν ποτέ σε ευθεία γραμμή, αλλά ζιγκ ζαγκ. Απλά βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε επιλογή κάνετε να συνάδει με τις αξίες σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους..